Geschiedenis

“Uilenspiegel” kwam in 1945 tot stand als een wandelclub waarin tevens het volksdansen en, vrij spoedig, ook veldhandbal werd beoefend. Door de oprichting van nevenafdelingen zoals een zangkoor (Antwerps Gemengd Koor), een tafeltennisafdeling (Uilenspiegel TTC) en een tennisafdeling (Uilenspiegel TC) groeide de vereniging uit tot een “Kring voor Vlaams Gezelschapsleven” die door haar veelvuldige activiteiten, geruime tijd toonaangevend was in de Antwerpse sport- en ontspanningswereld.
In de loop van de laatste decennia zijn de verschillende nevenafdelingen een eigen leven gaan leiden en enkele verdwenen in de annalen van de geschiedenisboeken. Uilenspiegel handbalvereniging, opgericht in 1945, is de oudste handbalclub in het Vlaamse land met stamnummer 14 en is, met 13 ploegen in competitieverband, één van de grootste handbalkernen van de federatie dankzij  een jeugdwerking in Wilrijk en Edegem .
De vereniging heeft tijdens haar bestaan op verschillende locaties haar thuiswedstrijden gespeeld… Op de luchtbal ter hoogte van de Canadalaan, in het Sportcentrum aan de schijnpoortweg te Deurne, op de binnenplaats van het fort van Berchem, op het Rode Kruisplein in Deurne, in de sporthal Plantin Moretus in Borgerhout. Begin jaren 2000 vonden we uiteindelijk een vaste stek in sporthal de Bist te Wilrijk waar wij samen met Stad Antwerpen de sporthal beheren. In 2014 heeft de vereniging samen met stad Antwerpen en district Wilrijk de sporthal gerenoveerd waardoor het nu een echte handbalstek is geworden voor de club én voor regionale en nationale handbalselecties.
De heren hebben na de overstap van het veldhandbal naar zaalhandbal zich niet aan de top van het Belgisch handbal kunnen handhaven. Echter, zij hebben steeds met meerdere teams het Antwerpse handbal blijven kleuren en met wisselend succes in verschillende afdelingen gespeeld. Het heren fanionteam speelt in het seizoen 19-20 in Liga 1 en heeft de ambitie om daar een prominente rol te spelen.
Op beleidsniveau en de omkadering van de federatie heeft de club in het verleden een vooraanstaande rol gespeeld en gedurende vele jaren meerdere verdienstelijke bestuurders en medewerkers geleverd. Ook in 2019 zijn leden actief in de federatie.
Uilenspiegel startte in Vlaanderen met het dameshandbal en nam aanvankelijk deel aan de Nederlandse handbalcompetitie bij gebrek aan clubs in eigen land. Het damesteam was jarenlang toonaangevend in Vlaanderen en behaalde heel wat kampioenstitels. In 2004 fusioneerden onze dames met de Sasja-dames tot DHW.
Enkele jaren later, in 2009, werd terug gestart met een eigen meisjes- en dameswerking. In 2019 beschikt de vereniging op alle leeftijden over een meisjesteam en speelt het fanioteam van onze dames in 1e nationale.
Onze vereniging heeft in 2016, als eerste handbalvereniging, een G-sportafdeling opgericht waarbij er heel wat aandacht wordt besteed aan een inclusieve werking. Hierdoor zijn de G-sporters goed geïntegreerd binnen Uilenspiegel.

Het eerste logo van de vereniging, De gestileerde Uilenspiegelkop, werd in 1947 ontworpen door Vik Meukens, binnenhuisarchitect en toenmalig lid van “Uilenspiegel”.
In het huidige logo krijgt de letter U een prominente plaats vanuit de gedachte “we zijn er voor U(ilenspiegel)”