Geschiedenis

De gestileerde Uilenspiegelkop, logo van de vereniging, werd in 1947 ontworpen door Vik Meukens, binnenhuisarchitect en toenmalig lid van “Uilenspiegel”.

“Uilenspiegel” kwam in 1945 tot stand als een wandelclub waarin tevens het volksdansen en, vrij spoedig, ook veldhandbal werd beoefend. Door de oprichting van nevenafdelingen zoals een zangkoor (Antwerps Gemengd Koor), een tafeltennisafdeling (Uilenspiegel TTC) en een tennisafdeling (Uilenspiegel TC) groeide de vereniging uit tot een “Kring voor Vlaams Gezelschapsleven” die door haar veelvuldige activiteiten, geruime tijd toonaangevend was in de Antwerpse sport- en ontspanningswereld.

In de loop van de laatste decennia zijn de verschillende nevenafdelingen een apart leven gaan leiden en enkele verdwenen in de annalen van de geschiedenisboeken. Uilenspiegel handbalvereniging, opgericht in 1945, is de oudste handbalclub in het Vlaamse land en, met 10 ploegen in competitieverband, één van de grotere.

Uilenspiegel startte in Vlaanderen met het dameshandbal en nam aanvankelijk deel aan de Nederlandse handbalcompetitie bij gebrek aan clubs in eigen land. Het damesteam was jarenlang toonaangevend in Vlaanderen en behaalde heel wat kampioenstitels. In 2004 fusioneerden onze dames met de Sasja-dames tot DHW.

In de loop van haar geschiedenis werd de vereniging omgevormd tot een vereniging zonder winstgevend doel, met alle rechten en plichten verbonden aan dit statuut.

Tegenwoordig vindt u de handbalclub Uilenspiegel terug in Wilrijk. In september 2009 startte de club terug een damesteam.