Mobiliteit

Veel van onze verplaatsingen doen we met de wagen, hoewel de afstand vaak van die aard is dat we ze even goed met de fiets of zelfs te voet kunnen doen. En als het toch iets verder is kan het openbaar vervoer ook een alternatief zijn. Ook de verplaatsing naar de sporthal en terug kan misschien op een andere manier. Een manier die beter voor de algemene conditie is, die duurzamer is voor het milieu maar jammer genoeg niet de populairste is.

Als club willen we een duurzame levenswijze promoten en huldigen daarom het STOP-principe.  Dit principe stimuleert het maken van verplaatsingen door in eerste instantie te voet of met de fiets te gaan, als dat niet lukt met het openbaar vervoer en slechts in laatste instantie voor de auto te kiezen, maar dan liefst gecombineerd als carpooler.

​Daarom wil onze club promotie maken voor het S.T.O.P.-principe. Dat staat voor de bewuste overweging die elk van ons kan maken voor het maken van een verplaatsing. Afhankelijk van de omstandigheden kiezen we bewust eerst voor het Stappen of Trappen, dan voor het Openbaar vervoer (bus, trein, of tram). Pas als ook dat niet lukt dan kunnen we de Personenwagen instappen en dan bij voorkeur met anderen (door te carpoolen). De eerste drie alternatieven worden aangeraden, boven de auto als vervoersmiddel.

Ook bij de verplaatsingen voor het beoefenen van onze sport (naar de sportclub, wedstrijden,…) kunnen we het S.T.O.P-principe toepassen. Een derde van alle verplaatsingen in Vlaanderen gebeurt voor vrijetijdsbeleving. Al te vaak kiezen we daarbij zonder nadenken, uit gewoonte of gemakzucht, voor de auto. Kiezen voor S.T.O.P. heeft nochtans heel wat voordelen!

Waarom S.T.O.P.‘en bij Uilenspiegel?

S.T.O.P. is sport!

Wie kiest voor stappen of trappen is aan het sporten. Het is extra beweging en dus gezond. Stappen (of zelfs lopen) en fietsen zijn bovendien een aanvullende ‘warming up’ of ‘cooling down’ voor en na de sport.

S.T.O.P. is leuk!

Je kan samen stappen of trappen met de vrienden uit de sportclub. Zo zorg je voor leven op straat. Zonder auto leg je minder beslag op de ruimte en verhoog je mee het veiligheidsgevoel op de baan. Dat maakt het voor iedereen aangenamer. Wie weet krijg je wel een ‘goeiedag’ van mensen wiens deur je vaak passeert.

S.T.O.P. is goedkoop!

Brandstof is duur, daar moet niemand van overtuigd worden. S.T.O.P.’en bespaart dus heel wat geld. Even uitrekenen? De ‘droomcalculator’ doet het voor jou!

S.T.O.P. is goed voor het milieu.

Een bewuste keuze over onze manier van verplaatsen zorgt er voor dat we onder meer de uitstoot van CO-2 beperken. Kijk maar even naar onderstaand overzichtje.

  • Te voet: 0 gram
  • Fiets: 0 gram
  • Tram: 23 gram
  • Trein: 28 gram
  • Bus: 85 gram
  • Motorfiets: 107 gram
  • Auto: 132 gram (op basis van 4 inzittenden)

(Bron: De Lijn)

Uit het overzicht kan je afleiden dat wanneer je gebruik maakt van het  openbaar vervoer je al veel minder CO2 (en ook andere schadelijke stoffen) uitstoot. Wanneer je met de fiets of te voet gaat verbruik je helemaal géén CO2.

S.T.O.P. is vlot!

Wie de auto kan vermijden hoeft niet te sakkeren op een onverwachte file of die volle parking. Gemakkelijk toch?

Meer lezen…

http://www.sportenverkeer.be/ik_ga_naar_de_sportclub_en_terug/het_s.t.o.p._principe