VHV finales

VHV finales
21 mei 2018 Els Gonthier

De VHV  jeugdfinales werden een propagandadag voor ons Vlaamse handbal. Mooi handbal, spannende wedstrijden en veel ambiance in de tribunes.

De J14 finale werd een nek aan nek race.  In de eerste helft was het vooral Initia dat telkens 1 doelpunt voorkwam. Ruststand 13 – 15.  Zelfde beeld in het begin van de tweede helft. Na 10 minuten was het Sasja dat aan de leiding kwam en in de laatste 10 minuten voor het eerst een 3 puntenkloof kon maken.  Initia kon de kloof niet meer dichten zodat Sasja de eerste beker van de dag in de lucht kon steken.

Minder spannend ging het er aan toe bij de M14, daarvoor was Achilles Bocholt te sterk. Een verdienstelijk Apolloon Kortrijk kon even de illusie wekken Bocholt bij te houden (4-2 na 10 minuten) maar daarna drukten de Limburgse meisjes op het gaspedaal (14-4 met de rust). Geen verandering na de rust met een eindstand van 31-9 tot gevolg.

Bij de J16 zag het er aanvankelijk naar uit dat Evergem naar een vlotte winst zou gaan (4-9 na 11 minuten). Hasselt begon toen aan een inhaalmaneuver en verzilverde na 18 minuten de aansluitingstreffer. Vanaf dan spanning troef met maximum 2 doelen verschil. Na 50 minuten boeiend en spannend handbal een redelijke 28-28 gelijkstand. Maar een finale moet een winnaar hebben dus een verlenging van 5 minuten zou voor een beslissing zorgen. Beide ploegen konden slechts 1 maal scoren dus zouden 7 meters zorgen voor een winnaar. Daarin miste Hasselt pas na 6 penaltys zodat Evergem aan het langste eind trok.

Na een vroege 1-0 van DHC Overpelt was het vooral Schoten dat bij de M16 in de eerste helft het mooie weer maakte (2-8 na 18 minuten). Zeggen dat Overpelt geen verhaal tegen het Schotense geweld is niet correct. Beetje bij beetje werd de achterstand weggeknabbeld tot 9-13 na 11 minuten in de tweede helft. Schoten vond echter zijn tweede adem zodat ze vlot wonnen met 13-19.

In de finale J18 trok Waasmunster de eerste 5 minuten sterk van leer tegen Atomix (4-0 na 5 minuten). Atomix wakkergeschut en op achtervolgen aangewezen. Doel per doel werd de achterstand weggewerkt en na 12 minuten alles te herspelen bij een 5-5 stand. Atomix ging verder op zijn elan en kon gaan rusten met een comfortabele 18-10 stand. Ook in de tweede helft zelfde spelbeeld,  Atomix heerste in een sportieve en aangename wedstrijd en won met 34-16.

Ook de laatste wedstrijd tussen DHC Overpelt en organisator Uilenspiegel (M19) werd een boeiend kijkspel, Met Uilenspiegel meestal met een lichte voorsprong (rust 15-17) maar Overpelt dat de rol niet loste. De kloof van 4-5 doelpunten bleef evenwel op het scorebord zodat Uilenspiegel de laatste beker in eigen zaal kon houden.

Tot slot een pluim voor de supporters en de organisatoren die van deze dag ook een fantastisch evenement maakten. Alles gebeurde in een zinderende sfeer. De fans bleven op een sportieve manier achter hun team staan om die naar de overwinning te schreeuwen of bij verlies hun te blijven steunen.